Cékla (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva)
A cékla népies neve:
Céklarépa, vörösrépa
Cékla leírása:
Piros húsú, piros héjú, gumós növény, melynek szik alatti szárgumóját fogyasztjuk. A cékla egyik alfaja a spenótra emlékeztető mángold. A második évben virágzik, bugavirágzattal.
Cékla elterjedése:
A Földközi-tenger vidékéről származó közkedvelt saláta növény, mely a XVII. században terjedt el Magyarországon, azonban étkezésre csupán a XIX-XX. században kezdték el fogyasztani.
Hogyan gyűjtsük a cékla gyógynövényt?
A föld alatti szárgumót gyűjtik.
Cékla hatóanyagai:
Drogja az első évben betakarított szik alatti szárgumó friss présnedve.
Cékla felhasználása:
A népi gyógyászat több területten felhasználja mint például általános immunerősítőkén vagy vérszegénység ellen. Kivonatát a tumoros kezelések kiegészítőjeként alkalmazzák magas antioxidáns és vitamintartalma miatt, a szabad gyökök lekötésében hatékony segítség.
Magas nitrát és oxalát tartalma miatt fogysztását mérsékelten ajánlják.
|