Vrshagyma (Allium cepa)
A vrshagyma npies neve:
vereshagyma, hajma
Vrshagyma lersa:
Hengeres levelei regesek, a szr als fele kidudorod, felfjt. Gmbs lernyvirgzata nagymret, a kocsnyok legfeljebb 8-szor olyan hosszak, mint a zldesfehr lepellevelek.
A hagymaflk (Alliaceae) csaldjba tartozik. Kzp-zsibl kerlt Magyarorszgra. Botanikai szempontbl vel, termesztsi szempontbl ktves nvny. srgi konyhai fszer, nlunk is termesztik. Bizonyos knvegyletek adjk jellegzetes zt s illatt.
Vrshagyma elterjedse:
Vilgszerte termesztett nvny. Hazja Nyugat-zsia.
Hogyan gyjtsk a vrshagyma gygynvnyt?
A zsenge hagyma tavasszal, az rett vrshagyma pedig sszel szedhet. Els vben hozza a fogyasztsra alkalmas hagymjt, msodik vben a szrat, a virgot s a magot.
Vrshagyma hatanyagai:
"Szerves knvegyletek, mint az S-alkilcisztein-szulfoxidok. ; a hagyma aprtsnl az allinz enzim segtsgvel tiopropanal-S-oxid keletkezik, amely knnyezst kivlt vegylet; ezenkvl tioszulfintok, cepn, di- s poliszulfidok; glutamin-peptidek."
Milyen vegyleteket tartalmaz a Vrshagyma?
A nvny hagymjt hasznljk gygyszati clokra. Kntartalm vegyleteket, B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jdot, kliumot, kalciumot, foszfort, szelnt s cinket tartalmaz.
Vrshagyma felhasznlsa:
A hagyma bizonytottan antibakterilis vrzsr- s vrnyomscskkent hats, javtja a vrramlst, s jabban asztma elleni tulajdonsgait is igazoltk. A npi gygyszatban a fokhagymhoz hasonlan idskori rrendszeri betegsgek megelzszereknt szolgl. A hagymal, illetve -szirup hatsos khgs elleni hziszer, a friss hagyma kedvelt emsztsserkent is. A hagyma leve a brfelletre cseppentve hatsos ellenszere a mh- s darzscspseknek, gtolja a gyulladsos reakci kialakulst. Vannak hagymaksztmnyek a sebek forradst, gygyulst elsegt gygyszeripari ksztmnyek kztt is. Homeoptis szereivel heveny ntht, lgti gyulladsokat, felfvdst s idegfjdalmakat gygytanak.
Szirup: J nykold s khgscsillapt hats. Meghlses megbetegedsek esetn ajnlott. Borogats: A br felhlyagozsra ajnlott. Hagymstej: Vgjunk ssze kt kisebb fej vrshagymt, majd 1db szegfszeggel, 1 szl kakukkfvel, 1 teskanlnyi mzzel s 1 dl vzzel forraljuk fel. Hagyjuk llni 12 rn t, vgl nyomjuk t szitn. Ezt kveten forraljuk fel 2 dl tejjel. Napi 2 cssznyi fogyasztsa ajnlott belle meghlses megbetegeds esetn. Hagymal: Nykold s khgscsillapt hats. Fszerknt: Vltozatos, sokrt a felhasznlsi terlete, hsok, levesek, fzelkek, mrtsok zestsre hasznljk, de zletes "alkotrsze" a klnfle saltknak is.
A vrshagymt klsleg s belsleg is alkalmazhatjuk. A npi gygyszatban hasznltk hurutos- s lgti megbetegedsek, emsztrendszeri bntalmak, magas vrnyoms kezelsre. A mai fitoterpiban a vrshagyma hatanyagainak kivonatait elssorban relmeszeseds megelzsre, a szvroham rizikjnak cskkentsre hasznljk. Nyersen fogyasztva kedvezen hat a koleszterinszintre. A hagyma gtolja a trombzis, a vrrgkpzds kialakulst, segt megelzni a koszorr-megbetegedst. Jtkonyan hat az emsztsre, mivel fokozza az emsztnedvek termeldst, enyhti a blgrcsket. Kutatsok megerstettk baktriuml hatst is. Az ellenll-kpessget nveli, gy rdemes brmilyen gyullads esetn tbb vrshagymt fogyasztanunk. Klsleg a hagyma levele gtolja a darzscspsek ltal okozott gyulladsos reakci kialakulst. A vrshagyma enyhtheti a megfzs tneteit, mivel cskkenti az orrdugulst. Illolajai a lgutak nylkahrtyjnak mirigyeit hgan foly nyk termelsre ksztetve fellaztjk a lgutakban lerakdott, besrsdtt nykrteget. Asztmaellenes hatst mind laboratriumi ksrletekben, mind l szervezetben bizonytottk. Vizsgltk a hagymnak a rkkal szembeni vdhatst is, mert egyes feltevsek szerint knvegyletei gtolhatjk bizonyos tumorsejtek nvekedst, burjnzst.
|