Borsikafű (Satureja hortensis )
A borsikafű népies neve:
borsfű, hurkafű, pereszlény
Borsikafű leírása:
Fűszeres illatú, többnyire bokrosan elágazó, szálas, lándzsás levelű növény. Virágai 1-3 tagú álörvökben nyílnak, a párta közel 5 mm hosszú, fehéres vagy lila, a csészecső belül kopasz.
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykének apró, hosszúkás, illatos levelei vannak.
Borsikafű elterjedése:
Hazája a Földközi-tenger keleti medencéje. Termesztik, esetenként elvadul.
Hogyan gyűjtsük a borsikafű gyógynövényt?
A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.
Borsikafű hatóanyagai:
"Illóolaj, benne karvakrol és cimol. Főkomponensek, valamint tujon, mircén, timol, monoterpének; limaceae-cserzőanyagok, mint a rozmaringsav."
Borsikafű felhasználása:
A borsfű elsősorban fűszernövény, különösen babételek készítéséhez. Emésztés- és étvágyserkentő hatású. Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják, például felfúvódásokkal és görcsökkel kísért emésztési zavarok, hasmenés kezelésére, valamint torokgyulladás esetén toroköblögető szerként.
Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott. Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.
Teája bizonyítottan jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott
|