Fokhagyma (Allium sativum)
A fokhagyma népies neve:
büdös hagyma
Fokhagyma leírása:
Hagymája hosszúkás, fehér buroklevelekkel takart fiókhagymákból épül fel. A szár középső részéig fejlődő levelek laposak, egyenesek, molyhos bevonatúak, szélük érdes. Gömbös álernyővirágzatát kevés számú fehéres vagy pirosas virág alkotja, megközelítően 3 mm hosszú lepellevelekkel és sarjhagymákkal.
A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.
Fokhagyma elterjedése:
Különösen Dél-Európában gyakran termesztett növény, hazája Közép-Ázsia.
Hogyan gyűjtsük a fokhagyma gyógynövényt?
A gerezdeket tavasszal vagy ősszel ültetik a földbe, és ha a növény szára megsárgul, a gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják. A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló gumóját használják gyógyászati célokra. Mind vitaminokban, mind ásványi sókban bővelkedik.
Fokhagyma hatóanyagai:
Szerves kénvegyületek, mint az S-alkilcisztein-szulfoxidok. A hagyma aprításánál az alliináz enzim segítségével ún. : hagymaolajok, instabil, dialkiltioszulfinátok keletkeznek, mint az allicin, amely kellemetlen szagú, diallil-szulfidokká bomlik. Ezektől ered az emberi szervezetben és a bőrön is érezhető jellegzetes fokhagyma szag. Kéntartalmú peptideket is tartalmaz.
Fokhagyma felhasználása:
A fokhagyma már az ókorban fontos bélfertőtlenítő, féreghajtó, emésztés serkentő hatású fűszer- és gyógynövény volt, azonban antibakteriális, valamint enyhe görcsoldó és nyálkaoldó tulajdonsága révén a légúti megbetegedések kezelésében is szerepet játszott. Lipidcsökkentő, véralvadásgátló és csekély vérrögoldó-képessége alapján a fokhagyma a magas vérzsírszint elleni diéta kiegészítő- és támogató szereként, valamint az időskori érrendszeri elváltozások megelőzésére javallott. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított. A homeopátia is alkalmazza a fokhagymát, például emésztési zavarok, alsó-légúti gyulladások és ágyéktáji izomreuma kezelésére.
Zúzott fokhagyma: főzésnél (serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet) Fokhagymagyöngy kapszula: A fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére szedik. Tabletta: Magas vérnyomás és hörghurut ellen jó. Paszta: Herpeszre és szemölcsre ajánlott. Olaj: Izomra, ízületekre alkalmazzák. Fűszerként használt növényi rész: hagyma Általános étkezési használata: levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.
|