Kömény (Carum carvi)
A kömény népies neve:
konyhakömény, köménymag
Kömény leírása:
Kopasz hajtású növény, levelei 2-3-szorosan szárnyasan összetettek, a levélkék 1-2 mm szélesek, szálasak vagy lándzsásak. Virágernyői fehérek vagy rózsaszínűek. A gallér és a gallérka hiányzik vagy kevés levelű, ikerkaszattermései hosszúkásak, részterméskékre szétesők, melyek kissé görbültek, jellegzetesen ötbordájúak.
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, kétéves növény. Első évben csak leveleket hoz, a második évben hajt virágzó szárat. Őshazája Eurázsia, nálunk mezők, legelők, kaszálók gyakori növénye. Májustól júliusig virágzik, termése júliustól szeptemberig érik.
Kömény elterjedése:
Hegyi rétek, legelők, útszélek. Európától Közép-Ázsiáig, Észak-Afrikáig honos.
Hogyan gyűjtsük a kömény gyógynövényt?
A növény ikerkaszat termését hasznosítják gyógyászati célokra. Akkor érdemes gyűjteni - júliustól szeptemberig -, amikor a magok barnulni kezdenek, de még nem kemények.
Kömény hatóanyagai:
Illóolaj, melynek fő alkotórésze a karvon, valamint a limonén és további terpének.
Kömény felhasználása:
A kömény serkenti az emésztőmirigyek működését, szélhajtó és görcsoldó hatású. Felfúvódással és teltségérzettel járó emésztési zavarok, a gyomor-bél traktus és az epehólyag enyhébb görcsös panaszai esetén, valamint a szív és a gyomor ideges panaszai esetén használatos. A népi gyógyászatban emellett szoptatós anyáknak ajánlják a tejelválasztás fokozására. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölőszerekben alkalmazzák. A drogot gyakran használják fel pálinka és likőr előállításához, s nem utolsósorban fűszerként, ahol különösen a puffasztó ételek, mint a káposztafélék emészthetőségét javítja.
Tea: Összetörünk fél teáskanálnyi köményt, majd leöntjük 2 dl forrásban lévő vízzel. Negyedóra elteltével leszűrjük, és étkezés előtt fogyasztjuk. Fűszer: Főzelékek, hüvelyesekből készült ételek, saláták ízesítésére használják.
A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek. A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását. A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják
|