Vöröshagyma (Allium cepa)
A vöröshagyma népies neve:
vereshagyma, hajma
Vöröshagyma leírása:
Hengeres levelei üregesek, a szár alsó fele kidudorodó, felfújt. Gömbös álernyővirágzata nagyméretű, a kocsányok legfeljebb 8-szor olyan hosszúak, mint a zöldesfehér lepellevelek.
A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. Közép-Ázsiából került Magyarországra. Botanikai szempontból évelő, termesztési szempontból kétéves növény. Ősrégi konyhai fűszer, nálunk is termesztik. Bizonyos kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát.
Vöröshagyma elterjedése:
Világszerte termesztett növény. Hazája Nyugat-Ázsia.
Hogyan gyűjtsük a vöröshagyma gyógynövényt?
A zsenge hagyma tavasszal, az érett vöröshagyma pedig ősszel szedhető. Első évben hozza a fogyasztásra alkalmas hagymáját, második évben a szárat, a virágot és a magot.
Vöröshagyma hatóanyagai:
"Szerves kénvegyületek, mint az S-alkilcisztein-szulfoxidok. ; a hagyma aprításánál az allináz enzim segítségével tiopropanal-S-oxid keletkezik, amely könnyezést kiváltó vegyület; ezenkívül tioszulfinátok, cepén, di- és poliszulfidok; glutamin-peptidek."
Milyen vegyületeket tartalmaz a Vöröshagyma?
A növény hagymáját használják gyógyászati célokra. Kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket tartalmaz.
Vöröshagyma felhasználása:
A hagyma bizonyítottan antibakteriális vérzsír- és vérnyomáscsökkentő hatású, javítja a véráramlást, és újabban asztma elleni tulajdonságait is igazolták. A népi gyógyászatban a fokhagymához hasonlóan időskori érrendszeri betegségek megelőzőszereként szolgál. A hagymalé, illetve -szirup hatásos köhögés elleni háziszer, a friss hagyma kedvelt emésztésserkentő is. A hagyma leve a bőrfelületre cseppentve hatásos ellenszere a méh- és darázscsípéseknek, gátolja a gyulladásos reakció kialakulását. Vannak hagymakészítmények a sebek forradását, gyógyulását elősegítő gyógyszeripari készítmények között is. Homeopátiás szereivel heveny náthát, légúti gyulladásokat, felfúvódást és idegfájdalmakat gyógyítanak.
Szirup: Jó nyákoldó és köhögéscsillapító hatású. Meghűléses megbetegedések esetén ajánlott. Borogatás: A bőr felhólyagozására ajánlott. Hagymástej: Vágjunk össze két kisebb fej vöröshagymát, majd 1db szegfűszeggel, 1 szál kakukkfűvel, 1 teáskanálnyi mézzel és 1 dl vízzel forraljuk fel. Hagyjuk állni 12 órán át, végül nyomjuk át szitán. Ezt követően forraljuk fel 2 dl tejjel. Napi 2 csészényi fogyasztása ajánlott belőle meghűléses megbetegedés esetén. Hagymalé: Nyákoldó és köhögéscsillapító hatású. Fűszerként: Változatos, sokrétű a felhasználási területe, húsok, levesek, főzelékek, mártások ízesítésére használják, de ízletes "alkotórésze" a különféle salátáknak is.
A vöröshagymát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. A mai fitoterápiában a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is. Az ellenálló-képességet növeli, így érdemes bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását. A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezetben bizonyították. Vizsgálták a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mert egyes feltevések szerint kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását.
|